Älylaitteita on joka lähtöön ja niitä alkaa löytymään yhä enemmän jokaisesta kodista. Nykyään on vaikea löytää televisiota, joka ei olisi äly-TV, ja lähes jokaisella on jo vähintään läppäri ja tabletti. Näiden rinnalle koteihin on kuitenkin tullut monia muitakin älylaitteita: sisälle ja ulos on tullut valoja ja pistorasioita, joita voi ohjailla kännykän kautta, ja monessa talossa on etäluettava sähkö- ja vesimittari.

Vain mielikuvitus rajana

Kun oman kodin uudistuksia alkaa miettimään, harva ensisijaisesti pohtii laitteiden älykkyyttä. Kuitenkin yhä useammin kotiin tulee vanhentuneen laitteen tilalle uusi älylaite. Älykodin kahvinkeittimen voi ajastaa, jolloin aamulla on tuore kahvi tarjolla heti kellon soidessa. Perinteiset kinkkumittarit vielä pitävät pintansa, mutta myös kännykällä ohjattavia kinkkumittareita nähtiin yhä useammissa kodeissa jo viime joulun alla.

Erilaiset sähköiset, älypuhelimen sovelluksen kautta ohjattavat lukot ovat niin ikään yleistyneet taloja rakentaessa. Myös ovikellon yhteyteen on mahdollista asentaa kamera, joka lähettää vierailijasta videon kännykkään. Perinteisemmät kameravalvontasysteemit aina riistakameroista pihan valvontakameroihin ovatkin tietysti jo monelle tuttuja.

Kun vaihtoehtoja on laajasti, oman älykkään kodin suunnittelu on tärkeää. Muuten päädytään helposti tilanteeseen, jossa puhelimessa on monta eri sovellusta kodin eri laitteille ja älykodista tuleekin kaikkea muuta kuin vapauttava. Jos omaa kotia on aika päivittää älykkäämpään suuntaan, seuraa tätä linkkiä. iPhonetalon kattava valikoima älylaitteita antaa ideoita oman älykkään kodin suunnitteluun.