Animaatiot televisiossa

Animaatio on meille monelle tuttu televisiosta nimenomaan lastenohjelmien muodossa. Erityisesti TV 2:n jo yli 30 vuotta esittämä Pikku Kakkonen sisälsi aina hauskasti tehtyjä lasten animaatioita, kuten vaikka Nukku-Matin iltasadun.

Nukku-Matin animaatio oli DDR:laista tuotantoa, mutta animaatioita tehtiin myös Suomessa, kuten esimerkiksi jo 1960-luvulla aloittanut Hinku ja Vinku. Pikku Kakkosen ohjelmistoon kuului niin nukke-, vaha- kuin piirrosanimaatioita. Monet niistä nousivat suureen suosioon erityisesti lasten keskuudessa. Animaatioiden yksinkertainen tyyli antaa tilaa lapsen mielikuvitukselle.

Animaatio on kuitenkin myös taidemuoto ja niitä tehdään myös aikuisille. Yksi suosituimmista piirrosanimaatioista on amerikkalainen Simpsonit. Se aloitti 1980-luvun lopulla ja on Suomessakin erittäin suosittu lähinnä aikuisille tarkoitettu humoristinen piirrossarja. Matt Groeningin luoma Simpsonit on ikään kuin amerikkalainen perhesarja, mutta sisältää satiirista piikittelyä ajan ja yhteiskunnan ongelmista ja ilmiöistä sellaisella tavalla, jota ei voisi toteuttaa oikeilla näyttelijöillä.

Simpsonit on kuitenkin ehkä hieman rajatapaus piirroselokuvan ja animaation välillä. Perinteistä yksinkertaista animaatio taas edustaa South Park, joka on paikoitellen hyvinkin alatyylinen eikä sitä voi pitää lainkaan lapsille sopivana ohjelmana. Sekä Simpsonit että South Park näkyy myös Suomessa ja molemmat ovat varsin suosittuja animaatiosarjoja edelleenkin.

Suomessakin on tehty suosittuja aikuisten animaatiosarjoja. Yksi tällainen oli 3D-tietokoneanimaationa toteutettu poliittinen satiiri nimeltään Itse Valtiaat, ja sitä esitettiin vuodesta 2001 vuoteen 2008. Tässä sarjassa seikkailevat sen aikaiset hallituksen ministerit, presidentti ja muut vaikuttajat. Sarja oli hyvin suosittu, ja se sai useita palkintoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Uudempaa kotimaista animaatiota edustaa piirrossarja Pasila, joka kertoo Kyösti Pöystistä ja muusta kuvitteellisesta henkilökunnasta Pasilan poliisiasemalla. Tämäkin sarja on hyvin suosittu. Pasilan yksi erikoisuus on ilmeikkäät ääninäyttelijät, sillä heitä on studiossa vain muutama hoitamassa kaikkien animaatiossa esiintyvien hahmojen ääniä.

Go to Top